Информация за посетители

EUCYS 2019 е отворен за публиката, като посетителите могат да разглеждат щандовете на участниците и да обсъждат с тях различни теми, свързани с бъдещето на науката и технологиите. Това може да се случва по време на сесиите на презентиране, при условие, че не нарушава процеса на журиране. Посетителите са също така добре дошли на следните събития:

  • Градивните частици на Вселената“, д-р Клеър Лий – 14 септември (събота) 16:00, Интер Експо център
  • Научно кафене с Диана Мишкова, Григори Кабатянски, Питър Литълууд и Клеър Лий – 16 септември (понеделник), 17:30 – 19:30, Зала 11 (Зала Люмиер) на НДК
  • 140 BPM” аудио-визуален спектакъл по повод празника на София – 17 септември (втoрник), 20:30 – 22:00, пред Националната художествена галерия

Градивните частици на Вселената“, д-р Клеър Лий

На 14 и 15 септември в Интер Експо Център, в близост до презентациите на EUCYS, ще се провежда тазгодишният Комик-Кон. Като партньорско събитие, EUCYS дава възможност на всички участници да посетят конвенцията от известни геймъри, влогъри, комикс и косплей артисти. От друга страна, Комик-Кон кани част от техните участници да посетят щандовете на младите учени от EUCYS и да взаимодействат с участниците и тяхната научна работа. Научете повече за Комик-Кон София 2019 на техния уебсайт:  https://www.comiccon.bg/

Освен това, един от панелистите на научното кафене, Клеър Лий, ще изнесе научна беседа на тема „Градивните частици на Вселената“ като част от програмата на Комик-Кон. Д-р Клеър Лий е експерт по физика на елементарните частици и една от най-известните научни комуникатори в Европа. Заповядайте на нейната лекция за това, което знаем и това, което се опитваме да разберем за „Градивните частици на Вселената“.

Научно кафене

The venue for the café scientifique – National Palace of Culture

Тази година EUCYS възвръща старата традиция да се води панелна дискусия, където уважавани учени ще дискутират темата „Европа през 2050 г.“.

Гостите ще отговарят на въпроси от публиката, свързани с ролята на науката и технологиите в изграждането на европейското бъдеще. Дискусията ще се проведе на 16 септември от 17:30 в Зала 11 (Зала Люмиер) на НДК. Посетителите на дискусията ще имат възможност да задават въпроси на панелистите по и извън темата и гостите колективно ще дискутират своите отговори и гледни точки спрямо съответните им научни експертизи. Местата са ограничени!

Панелистите са Григори Кабатянски, Питър Литълууд, Диана Мишкова и Клеър Лий.

Проф. Григори Кабатянски работи за Института по проблеми с предаването на информация за Руската академия на науките. Занимавал се е с изследвания в областта на теория на кодирането, теория на информацията и криптография и е международно признат специалист в съотвените области.

Проф. Питър Литълууд е британски физик и професор в Чикагския университет с експертиза по физика на кондензираната материя. Проф. Литълууд държи 6 патента, публикувал е над 200 статии в научни списания и е водил над 200 беседи на международни конференции, в университети и лаборатории.

Проф. Диана Мишкова е професор по история и директор на Центъра за академични изследвания – гр. София. Изследванията на проф. Мишкова в областта на модерната история на Източна Европа и Балканите са важен принос за модернизирането на нациите от региона.

Д-р Клеър Лий е пост-докторант в областта на физиката на елементарните частици и работи в Националната лаборатория „Брукхейвън“ към американското министерство на енергетиката. Тя е популярен научен комуникатор и е водила множество научни беседи, речи, лекции и дори комедийни представления на тема наука.

“140 BPM” аудио-визуален спектакъл по повод празника на София

Краят на EUCYS съвпада с празника на София – 17 септември. Тази година честваме 140 години, откакто София е избрана за българска столица.

На 17 септември от 20:30 пред Националната галерия, всички участници, посетители и гости на EUCYS са поканени да видят аудио-визуалното шоу 140 BPM”. Мултимедийното шоу ще включва DJ шоу с музика, варираща от фолклорна музика през джаз до класика, както и 3D mapping на важни забележителности, исторически фигури, както и откъси от популярни литературни творби, свързани със столицата. Представлението води зрителя през миналото, настоящето и бъдещето на София в множество културни аспекти. Програмата ще завърши в 22:00 ч. с тържествена заря.